Muutos on organisaatiolle aina stressitila.
Muutosvastarinta
Muutosvastarinnan kohdatessa on tärkeää pysähtyä ja tarkastella Kotterin teoriaa ja tutkimusta. Tämän mukaan jokaiseen muutoshankkeeseen sisältyy väistämättä vaihe, jota voisi kutsua "no-no"-vaiheeksi.
Voittava tiimi
Jos johdat tiimiä ja tunnet, että siellä on kitkaa, voit käyttää näitä viittä näkökulmaa miettiäksesi, miten rakentaisit tiimistäsi voittavan. Voittavan tiimin perusta muodostuu läpinäkyvästä ja avoimesta luottamuksesta, missä jokainen voi olla oma itsensä ja uskaltaa puhua omista virheistään sekä kehityskohteistaan.
Suorituksen johtaminen
Suorituksen johtaminen on valmentavan johtamisen ydintä ja keskeinen ulottuvuus. Usein kuitenkin näyttää siltä, että suorituksen johtamista ei painoteta tarpeeksi. Jos organisaationne tavoitteena on olla Suomen paras tai jopa maailman paras, tavoitteidenne tulisi ohjata teitä kohti tuota päämäärää.
Muutos on siirtymävaihe
Usein käymme läpi jatkuvia muutoksia. Muutos on siirtymävaihe, joka kuljettaa meidät pisteestä A pisteeseen B, ja yksilön näkökulmasta tämä vaihe on aina jonkinasteinen kriisi; se on häiriötekijä, joka aiheuttaa stressiä. Siksi organisaatioiden ei pitäisi uuvuttaa itseään jatkuvilla muutoksilla, vaan jokaisen muutoshankkeen tulee olla hyvin suunniteltu. Meillä täytyy olla selvä visio tavoitteestamme ja ymmärrys siitä, mihin olemme matkalla. Lisäksi on oltava tehokkaat metodit ja strategiat muutoksen johtamiseen.
Johtoryhmätyöskentely
Kun aletaan puhua johtoryhmien kehittämisestä, ensimmäinen kysymykseni johtoryhmälle on: "OK, kumpi on teille tärkeämpi: tämä johtoryhmä vai oma tiiminne?" Aika usein myyntijohtaja vastaa, että "OK, myyntitiimi on minulle tärkeä." Markkinointijohtaja puolestaan sanoo, että se on hänelle vaikea kysymys, mutta hän valitsee markkinointitiimin. Itse asiassa, jos tätä kysymystä kysyttäisiin henkilöstöltä, he toivoisivat, että vastaisitte johtoryhmän olevan ensisijainen tiimi.
Organisaatiomuutos on aina yksilöiden muutos
Kun puhutaan muutoksista, organisaatioiden pitäisi ymmärtää, että organisaatiomuutos on aina kollektiivinen tulos yksilöiden muutoksista. Samalla, kun lähdetään miettimään organisaatioiden muutoshankkeita ja viemään niitä eteenpäin, pitäisi kytkeytyä yksilön muutospolkuun, jota hän itse asiassa kulkee läpi eri muutoksen vaiheissa.
Johtajan rooli
Mikäli käyntikortissasi lukee johtaja, sinulla on vastuu viedä ihmisiä paikasta A paikkaan B. Autata heitä saavuttamaan tavoitteitaan ja viedä heitä eteenpäin. Ilman tätä tittelisi voisi hyvin olla myös vahtimestari, controller tai vartija.